Pečeňovec výrazne podporuje imunitu tela, potláča lieči zápalové procesy v tele, podporuje detoxikáciu tela vrátane pečene.
Veľké množstvo drevokazných húb vrátane pečeňovca vykazuje imunomodulačnú a imunostimulačnú aktivitu, ďalej schopnosť inhibovať (potláčať) rast alebo množenie mnohých druhov vírusov, baktérií, plesní a tiež protirakovinové účinky.
Je preto veľká škoda, že sa neuplatňujú v našej liečiteľskej praxi v takej miere, ako by si zaslúžili a ako by bolo pre nás užitočné.
Známy mykológ Ján Červenka vrelo odporúča pečeňovec dubový (Fistulina hepatica) aj v kuchyni. Ten rastie na odumretých pňoch alebo kmeňoch dubov, alebo gaštanov jedlých. Plodnica je výraznej červenej až červenohnedej farby. Ale zaujímavý je tiež po rozkrojení. Má takmer štruktúru čerstvého mäsa. Keď je huba ešte mladá a šťavnatá, môžeme ju skutočne použiť ako mäso z lesa. Je z nej výborný guláš.